En enkel gössoppa / Helppo kuhakeitto

Fisk är så gott, speciellt på sommaren då man får den färsk, antingen själv upptagen ur havet eller från fiskhandlaren på torget. Jag tycker att charmen med soppor är att man kan få ut så mycket smak med få ingredienser, råvarorna får tala för sig själv. Såhär gjorde vi vår gössoppa för några veckor sedan!
 
Gössoppa

Ca 5 portioner
20 minuter

500 g gösfilé
1 lök
800 g potatis (jag använde Annabelle) 
2 morötter
2 tärningar fiskbuljong
1 liter vatten
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 knippe dill
salt och vitpeppar

Tärna potatis, morot och lök, fräs i smör. Tillsätt vatten så det täcker, ha i buljongtärningarna. Koka tills potatis och morot mjuknat, ha i grädde och mjölk; koka upp på nytt. Smaka av med vitpeppar och salt. Sätt i den tärnade fisken och klipp i dillen. Smaka av igen och servera med ett gott bröd.

 

 

Kala on maukasta, etenkin kesäisin, kun tuoretta kalaa saa itse pyydystettynä merestä tai kalakauppiaalta torilla. Keittojen vetovoima on siinä, että niistä saa maukkaita vähin raaka-ainein, kunhan raaka-aineiden annetaan puhua puolestaan. Näin teimme kuhakeittoa muutama viikko sitten!

 

Kuhakeitto


Noin 5 annosta

20 minuuttia


500 g kuhafiliettä

1 sipuli

800 g perunaa (käytin Annabelleä)

2 porkkanaa

2 kalaliemikuutiota

1 litra vettä

2 dl kermaa

1 dl maitoa

1 nippu tilliä

suolaa ja valkopippuria


Kuutioi peruna, porkkana ja sipuli ja paista ne pannulla voissa. Lisää vettä niin, että vihannekset peittyvät kokonaan ja lisää joukkoon kalaliemikuutiot. Keitä, kunnes peruna ja porkkanat ovat pehemenneet ja lisää sitten kerma ja maito; anna kiehua jonkin aikaa. Mausta valkopippurilla ja suolalla. Lisää lopuksi kuutioitu kala ja leikkaa joukkoon tuoretta tilliä. Lisää tarvittaessa lisää mausteita ja tarjoile yhdessä leivän kanssa.

 
2020' - arkiruoka - gös - hemlagat' - husmanskost - keitto - kuha - soppa