Morots- och zucchinibiffar med fetaost / Kasvispihvit fetajuustolla

Måndag idag, och vi valde att göra vegetariskt. Mannen var lite skeptisk till min biffidé - men den fick väl godkänt och denna rätt kommer nog att finnas ofta på vår veckomeny. Enkel, snabb och man behöver bara ett fåtal ingredienser.
 
 
Grönsaksbiffar 
 
500 g zucchini
1-2 morötter
1 lök
2 ägg
Ca 1,5 dl ströbröd
75 g fetaost
0,5 dl emmentalost
1 tsk gurkmeja
1 tsk torkad persilja
1 tsk torkad timjan
1 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
0,5 tsk spiskummin
1 tsk salt 
1 tsk svartpeppar
 
Du kan ta de örter du har hemma och tycker om, idag valde jag timjan och persilja.

Riv zucchinin och moroten på den grövsta sidan av rivjärnet.
Ta fram en bunke och en sil, krama ur vätskan ur grönsakerna, lägg dem i silen och stö över ca 2 tsk salt.
Låt stå och rinna av minst 30 minuter; ju mera vatten du får ur grönsakerna desto fastare kommer dina biffar att vara.
Finhacka löken och stek den mjuk i olja. Blanda den avrunna zucchinin, moroten och löken med resterande ingredienser i en bunke och låt stå och svälla till sig i ca 20 min.
Hetta upp olja i en stekpanna, klicka i en liten sked smet och smaka av, tillsätt mera kryddor om det behövs.
Stek tills biffarna fått en fin yta på båda sidorna, ca 2-4 minuter i riktigt het olja.
Vi serverade med tzaziki med riktig vitlökssmak, och potatisgratäng.

 

 



Kasvispihvit


500 g kesäkurpitsaa

1-2 porkkanaa

1 sipuli

2 kananmunaa

noin 1,5 dl korppujauhoja

75 g fetajuustoa

0,5 dl emmentaljuustoa

1 tl kurkumaa

1 tl kuivattua persiljaa

1 tl paprikajauhetta

1 tl cayennepippuria

0,5 tl kuminaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria


Voit käyttää kotoa löytyviä yrttejä, tänään valitsin timjamin ja persiljan.


Raasta kesäkurpitsa ja porkkana raastimen karkeimalla asetuksella.

Ota esiin kulho ja siivilä, purista vihanneksista pois ylimääräinen neste, laita siivilään ja sirottele ylle noin 2 tl suolaa.

Anna seistä noin 30 minuuttia; mitä enemmän nestettä valuu pois, sitä paremmin pihvit pysyvät kasassa.

Pienennä sipuli ja paista pehmeäksi pannulla. Sekoita valutettu kesäkurpitsa-porkkanaseikoitus, sipuli ja loput ainekset kulhossa ja anna vetäytyä noin 20 minuuttia.

Kuumenna öljyä pannulla, muodosta taikinasta pieniä pihvejä ja laita pannulle.

Paista kunnes pihvit ovat saaneet hienon pintavärin molemmin puolin, noin 2-4 minuuttia erittäin kuumalla pannulla.

Tarjoilimme valkosipulitsatsikin ja peruna perunagratiinin kera.

2020' - arkiruoka - biff - hemlagat' - husmanskost - kasvis - pihvi - vegetarisk - zucchini