Slät linssoppa / Samettinen linssikeitto
Soppor är något vi gör ofta, minst en gång i veckan. Fungerar utmärkt att göra en stor kastrull på söndag kväll så har man sedan för matlådor i veckan. Nu då jag jobbar i skolan är det bara mannen i huset som äter hemlagad mat på jobbet, men så skönt att ha färdigt portionerat och inte behöva fundera på vad man skall ta med sig på morgonen.
Linssoppa finns i oändliga varianter, jag brukar variera mellan slät mixad och sedan att behålla linserna hela. Här får ni nu en mixad variant toppad med creme fraiche, en pesto på basilika, och tomater. Servera gärna en bruschetta bredvid!

1 chili (lämna bort om du inte gillar hetta)
2 morötter
1 msk olja
1 burk hela körsbärstomater
1 burk tomatkross
2,5 dl röda linser
2 buljongtärningar (grönsaks- eller kyckling-)
1 liter vatten
3 lagerblad
1-2 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1/2 kruka färsk timjan, hackad
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
en skvätt citronsaft
Hacka lök och chili, riv morötterna. Stek i olja i en kastrull tills löken fått lite färg. Skvätta över lite citronsaft. Skölj linserna och ha i alla ingredienser i kastrullen förutom vitlöken. Låt koka ihop i 15-20 minuter, smaka av med pressad vitlök och salt. Sjud i ytterligare ett par minuter. Denna gång mixade jag min soppa lite grovt med stavmixer, men den går bra att äta både mixad och omixad. Kom ihåg att plocka bort lagerbladen om du mixar!
Som topping tog jag lite överbliven pesto, två tsk smetana/portion och 3 skurna körsbärstomater/portion.
Teemme usein keittoja, vähintään kerran viikossa. Keitto sopii hyvin keitettäväksi ison kattilallisen verran sunnuntai-iltana, jotta siitä saa useita lounaslaatikoita viikoksi. Nyt kun teen töitä koulussa vain mieheni syö kotiruokaa lounaaksi töissä, joten on vapauttavaa poimia mukaansa valmiiksi annosteltu lounaslaatikko aamulla!
Linssikeitosta on loputtomasti eri versioita, itse laitan yleensä joko samettista keittoa ja sellaista, joissa linssit ovat kokonaisia. Tässä teille samettinen versio ranskankerman, basilikapeston ja tomaattien kera. Tarjoile rapean bruschetan kera!
Linssikeitto
4 annosta
1 sipuli
1 chili (jätä pois, jos et pidä mausteisesta ruoasta!)
2 porkkanaa
1 rkl ruokaöljyä
1 prk kokonaisia kirsikkatomaatteja
1 prk tomaattimurskaa
2,5 dl punaisia linssejä
2 liemikuutioita (kasvis- tai kana-)
1 litra vettä
3 laakerinlehteä
1-2 tl cayennepippuria
1 tl paprikajauhetta
½ ruukku tuoretta timjamia
2 valkosipulikynttä
suolaa ja pippuria
tilkka sitruunamehua
Paloittele sipuli ja chili ja raasta porkkanat. Paista öljyssä kattilassa kunnes sipuli on saanut hiukan väriä. Lisää joukkoon tilkka sitruunamehua. Huuhtele linssit huolellisesti ja lisää ne sekä kaikki loput ainekset kattilaan valkosipulia lukuun ottamatta. Anna kiehua noin 15-20 minuuttia, mausta valkosipulilla ja suolalla. Anna vielä hautua muutama minuutti.
Vedä keitto halutessasi sileäksi sauvasekoittimella. Muista poistaa laakerinlehdet ennen sileyttämistä!
Keiton päälle laitoin hieman ylijäännyttä pestoa, 2 ruokalusikallista smetanaa/annos ja 3 kirsikkatomaatia/annos.