Söndag och blomkålssoppa / Sunnuntai ja kukkakaalikeitto

Hej på er, hoppas ni har haft en skön helg! Mannen är på mötesdag och själv tänker jag ladda upp för kvällstur med lite sushi, lite får man lyxa till det då man sedan spenderar resten av den här vackra dagen på jobbet. Ikväll blir det restpizza på det som blev kvar från gårdagens tacos, men innan dess skall jag ge er ett bra tips för morgondagens måndagsmat! Vi brukar börja veckan med att laga en stor kastrull soppa, som sedan räcker till flera luncher för mannen som tar med sig lunch hemifrån till jobbet. En av våra favorieter är blomkålssoppa. Man kan laga den i flera varianter, men här är en av de enklaste. Håll till godo!
 
Slät blomkålssoppa
 
4-6 portioner
 
35 minuter
 
 1,2 kg blomkål (1 stor och 1 liten)
4 potatisar
2 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
2-3 hönsbuljongtärningar (grönsak går lika bra)
1 msk äppelcidervinäger
2-3 dl grädde
2 msk creme fraiche
torkad timjan
vitpeppar
svartpeppar
salt

Stek löken i lite olja i en kastrull tills den blir mjuk; pressa i vitlök (om du inte tycker om vitlök är det bara att lämna bort) och rör om i någon minut. 

Ha i äppelcidervinäger, blomkål, potatis (skalade och skurna i mindre bitar); rör om ett par gånger så det får lite stekyta, häll sen på så mycket vatten att det just och just täcker. 

Ha i buljongen och koka tills det är mjukt (typ 20-25 minuter); mixa sedan med stavmixer och smaka av. 

Häll i grädden och krydda med vitpeppar, svartpppar och timjan (salt om det behövs) och servera med att strö över lite peppar, 1 tsk creme fraiche och färsk bladpersilja.

 

Toast


 Cirka 4 msk mjukt smör som du rör ihop med 2 små pressade vitlöksklyftor, valfria örter (jag tog ca 1 msk bladpersilja och 1 msk dragon) och svartpeppar.

Bre det på valfritt bröd (jag hade rostbröd hemma) och in i ugnen ca 10 min på 200 grader.

 
 

Hei kaikille, toivottavasti teillä on ollut mukava viikonloppu! Mies viettää kokouspäivää, joten itse olen valmistautunut iltavuroon sushin parissa. Jotain luksusta päivässä pitää olla, kun loput tästä kauniista päivstä vietetään töiden parissa! Tänä iltana syömme eilisistä tortillatähteistä valmistettua pizzaa, mutta ennen sitä saatte vinkin alkavalle viikolle. Meillä on tapana aloittaa viikko valmistamalla suuren kattilallisen keittoa, joka sitten riittää useamman lounaan kerran miehelle vietäväksi lounaaksi töihin. Yksi suosikeistamme on kukkakaalikeitto. Sen voi tehdä monella eri tavalla, mutta tässä on yksi helpoimmista. Olkaa hyvä!


Samettinen kukkakaalikeitto


4-6 annosta


35 minuuttia


1,2 kiloa kukkakaalia (1 iso ja 1 pieni)

4 perunaa

2 salottisipulia

2 valkosipulinkynttä

2-3 kanaliemikuutiota (kasvisliemikuutio toimii myös)

1 rkl omenaviinietikkaa

2-3 dl kermaa

2 rkl ranskankermaa

kuivattua timjamia

valkopippuria

mustapippuria

suolaa

 

Paista sipuli kevuesti öljyssä kattilassa kunnes se pehmenee; purista joukkoon valkopsipuli (jos et pidä valkosipulista, voit jättää sen pois) ja sekoita muutaman minuutin ajan.

Lisää omenaviinietikka, kukkakaali, peruna (kuorittu ja pienennetty); sekoita muutaman kerran, jotta ne saavat hiukan paistopintaa, ja täytä sitten kattila vedellä sen verran, että raaka-aineet juuri ja juuri peittyvät.

Lisää kanaliemikuutiot ja keitä kunnes kukkakaali ja peruna pehmenevät (noin 20-25 minuuttia); sekoita sitten sauvasekoittimella ja maista.

Kaada joukkoon kerma ja mausta valkopippurilla, mustapippurilla ja timjamilla (suolalla tarpeen mukaan) ja tarjoile ripottelemalla pinnalle hieman pippuria, teelusikallisen ranskankermaa ja tuoretta lehtipersiljaa.


Toast


Noin 4 rkl pehmeää voita; sekoita 2 puristetun valkosipulinkynnen, valinnaisten yrttien (itse käytin noin ruokalusikallisen lehtipersiljaa ja rakuunaa) ja mustapippurin kanssa.

Voitele valinnainen leipä (käytin paahtoleipää) ja paista uunissa 10 minuuttia 200 asteessa.

 
2020' - arkiruoka - blomkål - hemlagat' - husmanskost - kasvis - keitto - kukkakaali - soppa - vegetarisk