Varma tisdag och sommarsoppa / Lämmin tiistai ja kesäkeitto

Hej på er, hoppas ni haft en fin tisdag! Vi hade närmare 30 grader ute i solen på skolgården, så många liter vatten har det gått åt idag. Tisdag är kanske min minst favoritdag i veckan, eftersom det känns som att helgen fortfarande är så långt borta. Sedan efter att man slutat på onsdag brukar det gå fort!

Idag skall vi laga sommarsoppa / ängamat / snålsoppa - kärt barn har många namn. Den är god både med frysta grönsaker och färska, men bäst tycker jag den ändå är på sommaren då man får pinfärska råvaror direkt från torget. Då man använder späda morötter, ny blomkål och nypotatis går den att laga på ett kick! Man kan även ha spenat, och reda soppan med lite mjöl eller maizena, jag tycker dock bäst om att hålla smakerna få och så rena som möjligt. Man kan även göra denna härliga soppa som en liten förrätt.

 

Ängamat 


4 portioner

 

1 knippe vårlök

2 knippar morötter (ca 8 stycken späda)

1 stort blomkålshuvud

600 g nypotatis - skrubba bara

300 g ärter

2 grönsaksbuljongtärningar

3 dl grädde

1 dl mjölk

bladpersilja

vatten

salt

vitpeppar


Tärna grönsakerna - låt skal vara på både potatis och morötter om de är årets nyupptagna! 

Stek löken lite lätt i en kastrull och ha sedan i resten av grönsakerna, täck med vatten och ha i buljongtärningarna, sätt så många du vill för den smak du gillar. 

Koka tills grönsakerna är mjuka, ha i grädde och mjölk och smaka upp med kryddor och klipp bladpersilja över hela härligheten.

 
  

Hei taas, toivottavasti tiistainne on sujunut mutkitta! Meillä oli tänään koulun pihalla lähes 30 astetta auringossa, joten vettä on kulunut muutaman litran verran. Tiistai on omalta osaltani viikon inhokkipäivä, koska silloin tuntuu vielä siltä, että viikonloppu on kaukana. Keskiviikkoisin töiden jälkeen viikko alkaa valumaan nopeaa tahtia!

Tänään laitamme kesäkeittoa. Se on hyvää niin pakastevihannesten kuin tuoreiden vihannestenkin kanssa, mutta kesäisin se on kuitenkin parhaimmillan, kun keittoon saa hankirrua tuoreita raaka-aineita suoraan torilta. Keitto valmistuu silmänräpäyksessä, kun käyttää ohuita porkkanoita, uutta kukkakaalia ja uusia perunoita! Keittoon voi halutessaan lisätä myös pinaattia ja suurustaa sen vehnäjauholla tai maizenalla, mutta itse haluan pitää keiton maut mahdollisimman puhtaina. Tämä keitto sopii mainiosti myös alkuruoaksi.


Kesäkeitto


4 annosta


1 nippu kevätsipulia

2 nippua porkkanoita (noin 8 kpl ohuita)

1 iso kukkakaali

600 g pestyjä uusia perunoita

300 g herneitä

2 kasvisliemikuutioita

3 dl kermaa

1 dl maitoa

lehtipersiljaa

vettä

suolaa 

valkopippuria


Kuutioi vihannekset - perunoita ja porkkanoita ei tarvitse kuoria, mikäli ne ovat saman kesän satoa!

Paista sipuli kevyesti kattilassa ja lisää sitten loput vihannekset, peitä vedellä ja lisää haluamasi määrä liemikuutiita, sen mukaan miten plajon makua haluat.

Keitä, kunnes vihannekset ovat pehmenneet, lisää joukkoon kerma ja maito, mausta yrteillä ja saksi lopuksi päälle hieman lehtipersiljaa.

 
 
 
 
 
2020' - arkiruoka - hemlagat' - husmanskost - kasvis - keitto - soppa - vegetarisk