Tacopaj i kakform / Tacopiirakka kakkuvuoassa

Hej på er, det gamla året närmar sig sitt slut, och snart ringer klockorna in det nya. Året som gått har varit minst sagt en blandning av både det ena och det andra, men jag tycker ändå att det i det stora hela varit ett helt okej år! Såhär inför nyårsfirandet har ni alla säkert redan tänkt ut en lyxig, god meny, men här kommer ett recept för kanske fredag eller lördag: tackokaka i sockerkaksform!
 
Jag brukar göra den både på kyckling och köttfärs, denna gång blev det köttfärs. Du kan naturligtvis använda vilka ingredienser du vill att fylla med; tänk bara på att fyllningen inte får bli för blöt.
  
 
Tacokaka
 
8 mjuka tacobröd (storlek medium)
1 påse tacokrydda
400 g köttfärs
2 paprikor i olika färg
1 gul lök
1 rödlök
2 tomater
2 msk olivolja
2 dl riven cheddar
 
Gör såhär:
 
Lägg ugnen på 175 grader (varmluft, 200 grader om vanlig).
 
Strimla grönsakerna (spara lite paprika som du finhackar till garnering) och lägg i en ugnsform. Häll över olivolja och lite salt och peppar. Ugnsbaka tills de mjuknat, ca 20-30 minuter.
 
Stek malettkött/kyckling och ha i tacokryddan, blanda ihop med grönsakerna.
 
Smörj kakformen med olivolja (en vanlig form för sockerkaka med hål i mitten, se bild) och lägg ut 4 tacobröd "liggandes" omlott varandra i formen (på bilden är det 3, men jag lade 4). Lägg sedan de 4 återstående bröden "ståendes" så att du sticker in dem i flikarna på de som ligger (du ser på bilden att de stående bladen blir innanför och de som du lagt tidigare ligger ytterst).
 
Ha i ca 1 dl cheddarost, sedan fyllningen, sedan 1 dl cheddarost igen. Vik ner kanterna på bröden omlott varandra.
 
Grädda i ugn på samma grader 20-30 minuter tills kakan fått fin färg, stjälp upp på ett fat (tryck ner om innerkanten vikt upp sig).
 
Garnera kakan med cheddarostsås (recept nedan) som du ringlar längs kanten, finhackad tomat och paprika. Om du har någon färsk ört hemma kan du lägga till det. Servera med guacamole och mera ostsås/en skvätt creme fraiche om du vill. 
 
 
 
 
 
 Cheddarsås med sting
 
25 g smör
1,5 msk mjöl
2-3 dl riven cheddar
3,5 dl mjölk
ca 2 tsk chiliflakes
1 tsk cayennepeppar
ca 1 tsk peppar
 
Ta fram en kastrull och smält smöret tills det är gyllenebrunt, tillsätt mjölet och fräs ca 2 minuter.
 
Tillsätt mjölken och koka upp. Ha i ost och kryddor och låt sjuda på svag värme tills osten smultit.
 
Ha i mer mjölk om såsen känns för tjock, och mera chili om du vill ha den starkare.
Om du inte gillar hetta kan du lämna bort chilin helt och hållet. 
 
Guacamole
 
2 mogna avocado
1 tärnad tomat
2-3 klyftor vitlök
2-3 tsk limesaft
salt och peppar
 
Pressa vitlöken och mixa alla ingredienser till guacamolen så grovt du vill/mosa med en gaffel, smaka av med salt, peppar och mer limesaft om du vill! 
 
 
 

Hei kaikille! Vanha vuosi lähenee loppuaan ja kohta on uuden vuoden aika! Kulunut vuosi on todellakin sisältänyt sitä sun tätä, mutta kokonaisuutena se on ollut ihan okei vuosi. Näin uuden vuoden alla olette varmasti jo suunnitelleet laadukkaan ja herkullisen menyn, mutta tässä olisi ehdotus viikonlopulle: tacokakku kakkuvuoassa!

Käytän tässä yleensä kanaa taikka jauhelihaa, tällä kertaa valitsin jälkimmäisen. Voit tietenkin käyttää mitä tahansa raaka-aineita, kunhan pidät huolen siitä, ettei sisällöstä tule liian vetistä.

 
Tacokakku
 

8 pehemää tacoleipää (medium-koko)
1 pussi tacomaustetta
400 g jauhelihaa
2 paprikaa, eri väristä
1 sipuli
1 punasipuli

2 tomaattia

2 rkl oliiviyljyä

2 dl cheddaria

 

Säädä uuni 175 asteeseen (kiertoilmauuni, 200 asteeseen mikäli tavallinen).

Suikaloi vihannekset (säästä hieman paprikaa, jonka hienonnat koristelua varten) ja aseta uunivuokaan. Kaada päälle oliiviöljyä ja hieman suolaa ja pippuria. Anna pehmetä uunissa, noin 20-30 minuuttia.

Paista jauheliha/kana pannulla ja lisää tacomauste, sekoita vihannesten kanssa.

Voitele kakkuvuoka oliiviöljyllä (pyöreä kakkuvuoka, jossa reikä keskellä, katso kuva) ja aseta vuokaan 4 tacoleipää “maaten” vierekkäin (kuvassa näkyy kolme, mutta käytin neljä kappaletta). Aseta sitten loput 4 leipää “seisten” siten, että asetat ne makaavien leipien väliin (kuvasta näkyy, että seisovat leivät jäävät makaavien leipein sisäpuolelle).

Aseta pohjalle noin 1 dl cheddarjuustoa, sitten vihannes-lihasekoitus ja lopuksi vielä 1 dl verran juusto päälle. Taita lopuksi kakun reunat (seisovat leivät) kanneksi sisällön päälle.

Paista uunissa samalla lämmöllä noin 20-30 minuuttia kunnes kakku on saanut hienon, ruskean värin. Käännä kakku alustalle, paina hennosti alaspäin mikäli pohja on taipunut ylöspäin.

Koristele kakku cheddarjuustokastikkeella (resepti alla) ja hiennonnetulla tomaatilla ja paprikalla. Voit halutessasi käyttää myös kotoa löytyvää tuoretta yrttiä. Tarjoile guacamolen ja juustokastikkeen tai ranskankerman kera.

 

Cheddarkastike chilillä


25 g voita
1,5 rkl vehnäjauhoa
2-3 dl raastettua cheddaria
3,5 dl maitoa
noin 2 rkl chilihiutaleita
1 tl cayennepippuria
1 tl pippuria

 

Sulata voi kattilassa kunnes se ruskistuu, lisää jauhot ja ruskista noin kaksi minuuttia.

Lisää maito ja kiehuta. Lisää juusto ja mausteet ja anna hautua miedolla lämmöllä kunnes juusto on sulanut kokonaan.

Laita lisää maitoa mikäli kastike tuntuu liian paksulta, ja lisää chiliä jos haluat lisää potkua.

Mikäli mausteinen ruoka ei ole juttusi, voit jättää chilin pois kokonaan.


Guacamole


2 kypsää avocadoa
1 kuutioitu tomaatti
2-3 valkosipulikynttä
2-3 tl limemehua
suolaa ja pippuria

 

Purista valkosipuli ja sekoita kaikki ainekset niin karkeasti kuin haluat. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita joukkoon tarvittaesssa lisää limemehua. 

 
2020' - husmanskost - kyckling - ugnsmat - uuniruoka